Blog Kos - Wat te doen op Kos

Gepubliceerd op 11 maart 2019 om 21:08

Daar ben je dan op KOS!

maar wat is er nou zo leuk aan Kos en wat is er allemaal te doen?

Om maar gelijk antwoord te geven op de eerste vraag, alles is leuk aan Kos! het is echt zo goed geregeld allemaal, vraag het maar en je krijgt het voor elkaar. Een topbestemming dus als je voor het eerst op vliegvakantie gaat of voor het eerst saampjes om vakantie gaat. Maar wat is er nou allemaal te doen op Kos en waar kan je het beste verblijven? Wij ( mijn vriend en ik) verbleven in Kosta Palace, dit is gelegen midden in de stad van Kos, ideaal dus als je je geen zorgen wilt maken over vervoer. Als je ervoor zorgt dat je in Kos-stad verblijft weet je eigenlijk zeker dat je vanuit hier overal lopend heen kan. Zo is het strand om de hoek, en kan je lopend naar het stadje. Dit is ongeveer 5 tot 10 minuten lopen afhankelijk van waar je verblijft. Zit je hotel bij de haven, dan hoef je alleen maar langs de haven te lopen en dan ben je er al!  Kos-stad is dus de ideale uitvalsbasis. 

 

Waarschijnlijk heb je geboekt bij een reisbureau, super! Dit zorgt er namelijk voor dat jij (en je reisgenoot) een onbezorgde vakantie tegemoet gaan. Deze reisbureau's hebben op de accommodatie altijd een informatie bijeenkomst, ga hier dan ook vooral heen. Hier word er namelijk informatie gegeven over het eiland en de excursies. In de lobby ligt vaak een map van de reisorganisatie waar je kan zien wanneer deze informatie bijeenkomst is en wanneer er iemand aanwezig is (voor excursies moet je namelijk vaak boeken bij de reisleiding) Natuurlijk hoef je niet alle excursies te boeken bij de reisleiding, maar de excursies waarbij je met een bus/boot ver weg moet zou ik dit wel aanraden.

 

Wij hebben zelf de ''Mandraki- Nisiros vulcano island'' excursie geboekt. Hier word je met de bus vlakbij je hotel opgehaald en afgezet ideaal dus. Bij deze excursie gingen we met bus en boot naar een ''vulkaan eiland'' een echte aanrader, want dit zit in onze top 3 van leuke excursies! Je krijgt eerst een rondleiding door het mooie stadje met allemaal witte huisjes met blauwe daken. vervolgens ga je bij een Griekse familie lunchen, na de lunch stap je in de bus en rijd je zo de vulkaan in. het laatste stukje moet je zelf afdalen (dus trek stevige schoenen aan en neem water mee) dit is best een hele klim. Eenmaal aangekomen sta je midden in de krater, wat een tof gevoel en wat voel je je dan ineens klein met al die grote bergen om je heen. Als iedereen terug is stap je weer in de bus en vertrek je richting de boot om weer terug te varen. Wij waren de hele dag weg, echt van s'ochtends vroeg tot s'avonds laat, dus neem voldoende drinken mee en zorg dat je een ontbijtje bij je hebt. 

 

Dus in het kort: Mandraki - Nisiros vulcano island 

Neem mee: stevige schoenen, zonnebrandcrème, water, snacks. 

Boeken bij: de reisorganisatie waar je bij geboekt hebt. 

Rekening houden met: Je bent de hele dag weg, dus zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. 

Inbegrepen (kan verschillen per reisorganisatie) : rondleiding door een 'echt Grieks dorpje' Tour met de bus naar de vulkaan. 

Transfers: bus/boot

niet inbegrepen: 

consumptie

lunch, je word wel naar het restaurant gebracht maar de kosten van het eten/drinken moet je zelf betalen. 

Prijs: 50 euro kwijt p.p. 


Maar natuurlijk is er nog veel meer te doen op Kos, zo hebben we de rest van de excursies geboekt ''op het eiland'' en hebben we zelf ook veel ondernomen. 

Hier een overzicht met excursies/ activiteiten die leuk zijn om te doen. 

 

- Odyssey boottocht 

Met deze boottocht vaar je naar 3 eilanden vlakbij Kos. Op deze eilanden kan je snorkelen/zwemmen/het stadje in, dat mag je allemaal zelf invullen, mits je maar op de afgesproken tijd weer terug bent. Je kan je snorkels-set zelf meenemen maar aan boord hebben ze dit ook. Na een bezoek aan het eerste eilandje is er al gelijk een BBQ op de boot. Hierna vaar je verder naar het tweede eilandje waar je even lekker kunt zwemmen, of voor de echte waaghalzen van de boot af kan springen. Als je geluk hebt kom je nog dolfijnen tegen (schijnt vaker van wel dan van niet) Na even gevaren te hebben kom je op het derde en laatste eilandje, hier zijn wij langs de kraampjes gelopen langs het haventje, maar ook hier mag je zwemmen. Rond 4 uur vaar je weer terug naar de haven van Kos, je komt hier ongeveer rond 6 uur weer aan. 

inbegrepen: Lunch, snorkelspullen.

waar: in de haven, je kan deze boottocht boeken bij bijna elke boot die je tegenkomt. Maar na wat research (recensies) hebben wij gekozen voor de Odyssey. 

niet inbegrepen: drinken 

prijs: 20-30 euro p.p 

 


Van Kos naar Bodrum

Een dagje naar Turkije? Ook dan zit je op Kos goed, want dagelijks gaan er boten van Kos naar Turkije. Zit je in Kos-stad dan heb je geluk want de boot vertrekt vanuit de haven. Je kan deze tour boeken bij de reisorganisatie maar wij hebben in de haven zelf geboekt. Vraag aan de receptie van je accommodatie waar je precies moet zijn om kaartjes te kopen. wij waren 30 euro kwijt per persoon. Wij hebben een dag van te voren de kaartjes gekocht en dit was prima. Neem je paspoort  mee met boeken! je krijg namelijk een tijdelijk visum. Ook op de dag van vertrek zelf moet je je paspoort meenemen. je zit ongeveer een uurtje op de boot. houd er rekening mee dat je naar een ander land gaat en dus 2 keer door de douane moet, dit kan even duren. Eenmaal door de douane ben je er dan eindelijk, in Bodrum. Wij zijn naar de bazaar geweest (shoppennnn!) Dit was wel even zoeken, dus bespaar jezelf de moeite en vraag de weg! Houd er rekening mee dat ze hier met de Turkse lira betalen,  dus pin gelijk bij aankomst. Je komt een pinautomaat tegen onderweg van de boot naar de bazaar (tegenover de haven) Op de bazaar heb je vooral winkels met merkspullen, afdingen is hier heel normaal en moet je ook zeker doen, dit kan je namelijk al gauw de helft schelen. Waar een prijs ophangt is wel vaak de vaste prijs, je kan hier dan ook proberen af te dingen maar dit is wel een stuk lastiger en vaak niet mogelijk. Iedereen wilt natuurlijk dat je wat bij hun wat koopt dus bereid je voor want iedereen probeert je wat te verkopen. Voel je vooral niet schuldig als je NEE zegt! Spreek met jezelf een prijs af wat je bijvoorbeeld kwijt wilt zijn aan een horloge, tas enz. Wij hebben dus lekker over de bazaar gelopen en hebben om het uur een terrasje gepakt, het was bij ons dan ook 40 graden. Daarna hebben we wat gegeten en was het alweer tijd om terug te gaan naar Kos. Trek vooral iets luchtigs aan want de temperaturen kunnen hoog oplopen en je bent veel bezig met wandelen en winkels aan het in en uit gaan. 

Zeker een aanrader om te doen, maar houd er rekening dat je best wat geld kwijt kan zijn aan spulletjes, de boot het eten en drinken. En dat je echt een hele dag kwijt bent, wij hebben over de hele dag ongeveer 2 uur moeten wachten voordat we door de douane kwamen. Dus wil je gaan, trek wat luchtigs aan, en bepaal zelf je budget. 

Waar: te boeken in de haven. (vraag accommodatie om exacte plek)

Inbegrepen: overtocht Kos - Bodrum / tijdelijk visum 

Niet inbegrepen: eten/ drinken


Wat te doen in Kos-stad 

Het blauwe treintje

Natuurlijk zijn excursies superleuk, maar op Kos zelf is ook heel erg veel te doen. Zo is het strand om de hoek en is er in het stadje heel veel te zien en te doen. Zo stopte voor ons hotel een blauw treintje, voor 7 euro kan je meerijden en rijd je door heel Kos - Stad, ideaal dus want zo zie je precies wat er allemaal te doen is. Er zijn meerdere treintjes, dus kijk even welk treintje welke route maakt en bepaal zo zelf met welke je mee wilt rijden.

Waar: Kos - Stad opstappen (treintje heeft meerdere opstapplaatsen)

Inbegrepen: tour rond Kos-stad

prijs: 5-10 

Duur: ongeveer een half uur tot uur.

 


FIETS HUREN, EEN MUST om te doen op Kos!

Een fiets huren op Kos hoort erbij, Kos is namelijk een echt fietseiland, er zijn fietspaden (niet overal) en het is er vrij vlak dit zou je natuurlijk niet zeggen als je al die bergen ziet, maar op Kos zelf is het vrij vlak. Wij hebben 3 dagen een fiets gehuurd, en lekker rond Kos-Stad gefietst. Wil je een fiets huren? vraag dit dan aan de receptie van je accommodatie. Bij ons zat die 3 dagen gratis inbegrepen in de reis. Maar mocht dit niet het geval zijn dan kun je een fiets huren voor een paar euro per dag. Onze fietsen waren van: Motospeed Rentals Kos

Waar: Kos-stad, Motospeed Rentals Kos.

inbegrepen: Fiets, met mandje (optioneel)

Prijs: 3-6 per dag

 


Asklepieion

Toch wel de meest belangrijke bezienswaardigheid op Kos is het Asklepieion. Dit was het beste en bekendste ziekenhuis uit de antieke tijd, het heiligdom gewijd aan de god van de geneeskunde: Hippocrates. tot op de dag van vandaag word de eed der geneesheren de eed van Hippocrates afgelegd. Hij verloste de geneeskunde van het priesterschap en de tovenaars. Overal, waar dan ook op Kos vind je souvenirs van Hippocrates. Wat je hier vooral ziet zijn de overgebleven stukken van de gebouwen uit deze tijd. Let op: niet open op maandag! en elke dag tot 4 uur. (met het blauwe treintje rijd je hier ook langs) Niet alles is veilig om op/in te klimmen, dus let goed op de bordjes wat je niet mag betreden. 

Waar: Kos

prijs: Wij hebben geen entree betaald, maar het schijnt rond de 8 euro p.p te zijn

Openingstijden: maandag gesloten! Bij de ingang staat een bordje met openingstijden.

Tip: fiets er met je gehuurde fiets naartoe, of stap in het blauwe treintje

Lopend is het best wel een eind. 


Odeon

Deze prachtige plek kwamen wij bij toeval tegen doordat we er langs liepen, wat een geluk! Het leuke aan Kos is dan ook dat je op bijna elke hoek prachtige oude gebouwen tegen komt. Dit is een Romeins amfitheater. Klim naar boven en geniet van het mooie uitzicht, of loop om het amfitheater heen en bekijk het het van dichtbij. 

Waar: een kwartiertje lopen vanaf Kos-stad

prijs:  gratis

Tip: navigeer erheen door maps.me te downloaden op je telefoon

 

 


Kos-Stad

Het stadje Kos is een van de gezelligste die ik ooit gezien heb. Hier is zoveel te beleven, de straatjes lijken oneindig. Overal ontdek je wel een leuke bezienswaardigheid, restaurant of winkel. Voor souvenirs hoef je niet echt opzoek, Kos bestaat namelijk uit souvenirwinkeltjes. Maar ook zijn er apotheken, pinautomaten, clubs en er is zelfs een Nederlands restaurant. Ga er dus vooral lekker op uit (met de fiets) en je komt vanzelf allemaal bijzondere dingen tegen.  

 


Leuke stranden op Kos

Kos heeft natuurlijk tal van strandtentjes, strandclubs en lounge gedeeltes.

Heel erg dichtbij en dus erg bereikbaar. De keuze is hier echt reuze want zie maar eens te kiezen waar je gaat liggen. Die keus is geheel aan jou, wil je bij een tentje liggen waar alleen maar Nederlanders liggen dan moet je naar Filarakia. De eigenaar onthoud iedereen bij naam en is echt knettergek, zo kan je midden op de dag ineens in watergevecht belanden en worden er Nederlandse hits gedraaid.. Echt een leuke plek als je op zoek bent naar gezelligheid, drukte en gekheid. Wil je wat rustiger liggen moet je nog een stuk langs FIlarakia lopen. Hoe verder je doorloopt, hoe rustiger het word. Eigenlijk word er overal harde muziek gedraaid, en moet je vaak betalen voor de bedjes (paar euro) Ook kan het zijn dat je niet voor de bedjes hoeft te betalen maar dan word er wel verwacht dat je consumpties koopt. Heel leuk en gezellig allemaal die muziek en bediening aan je bedje, maar het kan ook zijn dat je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stranden van Kos-stad. Wat je dan kan doen is in de bus stappen voor 2,10 enkeltje 4,20 retourtje naar Tigaki of Marmari beach. Hier is het strand een stuk rustiger en zijn de golven veel hoger (wihoee) Hier betaal je overal voor je bedje, dit is een paar euro per dag en vaak heb je dan gratis wifi erbij. Wij zijn naar allebei de stranden geweest, en wij vonden Marmari en Tigaki supermooi! Tigaki is wat dichterbij, ongeveer 20 min in de bus en Marmari is ongeveer een half uur/ 40 min in de bus. Dit is de reden dat wij vaker naar Tigaki gingen. Wij vonden het zelf zo mooi, dat we alleen nog maar naar dit strand zijn gegaan de hele vakantie! Wij gingen elke dag terug naar hetzelfde tentje (oranje met blauwe parasols) hier hebben ze ook een lekker restaurant waar je tussen de middag lekker kan lunchen. Wij kwamen hier zo vaak dat de jongen die de ligbedjes verhuurde zelfs elke dag mijn luchtbed opblies ☺ Tigaki is dus een echte aanrader als je even wilt bijkomen op een rustig en mooi strand. 

Gebruik: maps.me om te navigeren naar het busstation (doet het ook offline)

tip: huur een Jetski, voor ongeveer 20 euro mag je een kwartier over het water scheuren.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.